section

Kouzelný  žákovský parlament

Ve školním roce 2024/2025  škola realizuje vznik Kouzelného žákovského parlamentu.

Kandidovat mohou žáci třetího až devátého ročníku. Předvolební kampaň proběhne v týdnu od 30. 9. do 4. 10. 2024. Samotné volby pak ve dvou kolech 8. a 9. 10.

Školu vnímáme jako malou obec, kde je možné uplatňovat model demokracie v praxi.

Cíle kouzelného žákovského parlamentu:

  • Rozvoj vzájemné komunikace a posílení vztahů mezi žáky, učiteli, vedením a ostatními pracovníky školy.
  • Spoluúčast žáků na organizaci života školy.
  • Možnost žáků vyjadřovat své názory, aktivně přistupovat k jejich řešení, vznášet náměty, návrhy a realizovat plánované akce.
  • Posílení důvěry ve schopnosti žáků.
  • Reálný život – posílit občanskou sounáležitost a zájem o věci veřejné.

Začátkem října se uskutečnily historicky první volby do žákovského parlamentu. O důstojnost akce se postarali sami žáci, kteří náležitě vyzdobili školu, vyrobili volební urnu a aktivně zasedali ve volební komisi. Své zástupce si zvolily všechny třídy. Těšíme se na spolupráci.

NOVINKY

10. 10. 2024
První schůzka  parlamentu byla především seznamovací, abychom se všichni lépe poznali. Všem "parlamenťákům" bylo připomenuto, že zameškané lekce si samostatně doplňují po domluvě s učiteli.

Důležité informace z dnešní schůzky jsou především:

  • Slavností jmenování do funkce zástupců školního parlamentu, které proběhne dne 21. 10. 2024 od 11.00 do 12.00 hod v Kongresovém sále vysoké školy. Na slavností jmenování jste srdečně zváni.
  • Naše škola nám zajistila finance na výjezdní zasedání parlamentu, za což jsme velmi rády. Výjezdní zasedání se koná ve dnech 15. 11. až 16. 11. 2024 v Toulcově dvoře, kde také z pátku na sobotu přespíme. V Toulcově dvoře začínáme od pátečního rána a akce bude ukončena v sobotu v podvečer. Účast všech zástupců je důležitá a povinná. Výjezdní zasedání se koná pouze jedenkrát ve školním roce a je důležité pro celkové fungování parlamentu. Tímto prosíme o Vaši součinnost. Bližší informace k odjezdu upřesníme později